Hundebid, hvad gør jeg? 

Jeg kommer gående en dag med min hund i snor, solen skinner og det er meget flot vejr. Inden  jeg får set mig om, har jeg pludselig en fuldstændig vanvittig Schæferhund efter min hund. Den var total forblændet og havde kun min hund i syne.
Helt umotiveret gik den til angreb. Jeg prøvede alt det jeg vidste, normalt kunne skille 2 hunde ad der slås, men intet virkede, hunden var gået i "sort".
Schæferhunden havde følge af en mindre hund og den gøede og nappede både efter mig og min hund, dette fik den store hund endnu mere op i gear.
Der gik nogle minutter, hvor min hund, prøvede at forsvare sig selv så godt som hun nu kunne. Schæferen hoppede gentagne gange frem og bed min hund, trak sig tilbage og kastede sig frem igen for at bide hende. Efter megen panik fra alle sider, trak Schæferen sig tilbage. Jeg stod tilbage ret chokeret, vil jeg lige understrege. At se min fredelige 7 år gamle hund sidde med angsten lysende ud af sine ellers ret bestemte øjne, gjorde utrolig ondt. Jeg får min hund med mig hjem og det er ikke et problem, hun vil hjem hvor hun er tryg og det går stærkt, selv om hun haltede. Hun får lov til at slappe af da vi er hjemme. Hun bliver liggende det samme sted og bevæger sig stort set ikke. Jeg tjekker hende godt igennem lidt senere og finder ud af at hun bløder meget og væsker fra et sår på hendes ene side. Hun kommer til dyrlægen som tager hende ind med det samme.
De konstater at hun har fået et bidsår, der udefra at se, kun er 1,5X1,5 cm. Men inden i er der revet et stykke kød løs fra det underliggende væv, der er cirka 10X10 cm i diameter. Såret bliver renset og der bliver lagt et dræn ind, for at undgå puds og andet snask i den store "lomme". Hun er meget medtaget og har det bedst klemt helt op til os. Hun er meget utryg. Vi er så uheldige at der går koldbrand i såret både inden i og uden på. Så dyrlægen må endnu engang skære i hende og fjerne alt det døde og sorte hud, samt fjerne den betændelse i såret, der er kommet. Hun har nu et åbent sår på 8x8 cm. Hun stinker som en kloak, der lugter rigtig slemt. Da min hund 3 år forinden har haft nyresvigt på grund af en narkose, går vi og bider negle. Da der er chance for at hun ikke kan klare alt den narkose. Dyrlægen giver hende 1 dag af gangen. Vi får derfor taget hendes nyretal, der gudskelov viser sig at være fine. Det er nu et stykke tid siden, såret er lukket og er blevet ret flot. Jeg arbejder på at få hende helt tryg igen i forskellige situationer og hun er blevet fast elev på mit eget træningshold, (en anden træner hende) det går fantastisk godt. Denne historie endte heldigvis godt. Men sådan går det ikke altid, ved vi jo.
Det sker hverdag og overalt, at hunde og mennesker bliver angrebet helt umotiveret. I mit tilfælde var det en åben havelåge uden lås på af nogen art, til at holde hunden inde, vi passerede i et uheldigt øjeblik
1) Tag altid til dyrlægen med en hund der er blevet overfaldet. Der kan være problemer med hunden, som du ikke kan se udefra.
2) Er skaden meget alvorlig, skal den politianmeldes. Også selvom ejeren samarbejder med dig.
3) Sørg for at du får navnet på forsikringsselskabet og ejerens policenummer. Dette skal ejeren oplyse dig om, hvis du spørger. Ejeren må ikke nægte at udlevere det til dig. Nægter ejeren, skal du politi anmelde overfaldet, da der højest sandsynligt så ikke foreligger en lovpligtig ansvarsforsikring på hunden og det er strafbart ikke at have en forsikring på sin hund.
4) Ring til ejerens forsikringsselskab, for at sikre dig, ejeren har meldt skaden. Her skal du tydeligt høre om fremgangsmåden i det pågældende selskab. Dette forløb variere nemlig fra selskab til selskab. Vær 100% sikker på, at du ikke er i tvivl om hvordan sagen skal forløbe, når du ligger telefonrøret fra dig.
Skriv ned hvem du taler med. Så du undgår nogen der ikke kender til sagen. Hvis du skal snakke med forsikringen eller andre om sagen igen.
5) Har du en sygeforsikring på din egen hund, skal du melde skaden til dig eget forsikringsselskab. Husk også her, at høre om den faste procedure, så du ikke er i tvivl om forløbet.
6) Er du så uheldig at ejeren ikke har en forsikring eller hunden er ”uden ejer” er der også hjælp at hente. Du skal da henvende dig til nedenstående, som hjælper dig med at få erstattet gener og tab ved skaden på din hund:
FAH (Foreningen af Forsikringsselskaber til Overtagelse af lovpligtige Ansvarsforsikringer for Hunde)
Amaliegade 10
1256 København K.
Tlf. 3343 5500 (Telefontid hverdage kl. 9.00 - 16.00)
Telefax: 3343 5501

Du kan gå ind på
www.forsikringsoplysningen.dk og søge på ordet hund. Der kan du hente al den viden, du skal bruge for at komme igennem din skade. En skade som din hund enten forvolder eller bliver offer for.
En lille bøn. Hold jeres hunde i snor når I færdes på steder hvor der er eller kan være andre hunde. Hold jeres hunde forsvarligt inde på egen grund, tjek om lås / havelåge er i orden og ikke kan åbnes af hunden. Så har du sørget for at formindske chancen for uheld, fra din side.

Af Susanne Funch

Gå til artikler side 2